Blog
Przy obróbce skrawaniem konieczne jest określenie prawidłowych parametrów tak, aby móc uzyskać jak najwyższą jakość. W oparciu o jakie kryteria się je ustala?
Czym są parametry skrawania?
Parametry skrawania to zmienne przyjmowane za stałe w danym zagadnieniu. Najważniejsze w przypadku takiej obróbki jest Vc, czyli prędkość, a także Fn, czyli siła nacisku. Nie są to jednak jedyne istotne zmienne w oparciu o które dokonuje się tego typu czynności.
Kluczowe znaczenie ma też głębokość skrawania, która wskazuje, jaka ma być odległość między powierzchnią, która jest obrabiana, a tą obrobioną. Dodatkowym aspektem jest również posuw określany literą f.
Jak dobiera się parametry skrawania?
To, jakie powinny być prawidłowe parametry skrawania uzależnione jest od kilku czynników. Jednym z nich jest materiał podlegający obróbce, gdyż inne będą wytyczne dla stali, inne dla żeliwa, a jeszcze odmienne dla stali hartowanej. Inaczej wygląda to również w przypadku toczenia stali kwasoodpornej, czym zajmujemy się również w naszej firmie.
Znaczenie ma dodatkowo to, z jakim rodzajem obróbki mamy do czynienia. Przykładowo w przypadku prac wykończeniowych będą to niskie siły tak, aby wykończyć dany element w sposób maksymalnie precyzyjny. Natomiast w początkowej fazie, czyli tzw. obróbce zgrubnej, konieczne jest zastosowanie większej wydajności oraz większego posuwu.
Na etapie prac trzeba być przygotowanym także na nanoszenie korekt, które są niezbędne, aby uzyskać wysoką jakość wykonania detalu.
Czym grozi nieprawidłowy dobór parametrów skrawania?
Wiemy już, w oparciu o jakie główne kryteria dobiera się parametry skrawania. Trzeba mieć także świadomość, czym grożą błędy w tym zakresie. Przykładowo zbyt niska prędkość posuwu to ryzyko wytrąceń, zaś zbyt wysoka to przyleganie wiórów lub nieestetyczne i niedokładne wykończenie powierzchni. Ryzyko to także utrata pełnej kontroli nad wiórami.
Jeśli szukasz firmy wykonującej zlecenia polegające na toczeniu, cięciu wodą i wycinaniu blach, serdecznie zachęcamy do bezpośredniego kontaktu.